“Vis verkocht op markten van Mumbai kan resistent maken tegen antibiotica”.

” Terwijl India het op één na grootste visproducerende land ter wereld is, onthulde een nieuwe studie dat het consumeren van dit eiwitrijke voedsel je resistent zou kunnen maken tegen antibiotica. Uit een eerste studie van het Department of Biotechnology van de Universiteit van Mumbai en het Atomic Research Centre (BARC) van Bhabha, Mumbai, bleek dat vijf populaire vissoorten uit lokale markten in de stad hoge concentraties resistente ziekteverwekkers bevatten.

“Antibiotica worden wijd gebruikt als groeibevorderaars in gevogelte-landbouwbedrijven, varkenshouderijen en bij het fokken van vee en kleine herkauwers [schapen en geiten], alsmede om besmetting in vis te verhinderen en te behandelen in aquacultuurvijvers. Aldus Onkar Naik, PhD fellow van het Ministerie van Biotechnologie. De meeste antibiotica worden uitgespoeld en dit geaccumuleerde afval stroomt in diverse watervoorraden alvorens de zee te bereiken, terwijl ook het vervuilen van de grond rond,” voegde Naik toe.

Bovendien worden antibioticaresiduen van farmaceutisch en industrieel afvalwater via riolering en afvalwaterzuivering in zee geloosd.

De onderzoekers zeiden dat sporen van deze antibiotica in vissen wegens uitgebreid gebruik en verdere verontreiniging van watermassa’s met deze antimicrobiële drugs kunnen accumuleren.

Wanneer mensen vis consumeren, komen antibioticumresistente micro-organismen in de darmen terecht en dragen hun resistente genen waarschijnlijk over op de darmmicroflora. Deze verspreiding van antibiotica-resistente (AR) genen zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van antibiotica-resistentie bij menselijke intestinale micro-organismen.

Bron: Hindustan Times

Back


What is going on with AMR?
Stay tuned with remarkable global AMR news and developments!

Keep me informed