“Snelle test helpt bij het toedienen van het juiste antibioticum”

“Wetenschappers van het Leibniz-Institute of Photonic Technologies (Leibniz-IPHT), Center for Sepsis Control and Care van het Universitair Ziekenhuis Jena en Friedrich Schiller University werken aan een sneller en goedkoper alternatief voor de tot nu toe tijdrovende diagnostiek van pathogene bacteriën.

Projectmanager en professor Ute Neugebauer lichten de voordelen van de nieuwe aanpak toe: “We combineren lichte analysemethoden met microfluïdische monsterverwerking. Met ons Lab-on-a-Chip systeem, een soort miniatuur laboratorium, zijn we in minder dan drie uur tijd in staat bacteriestammen en hun resistenties te identificeren”.

De standaardpraktijken voor de infectieuze diagnostiek vereisen tot 72 uur om een betrouwbaar resultaat mogelijk te maken. Dit komt doordat het aantal pathogenen in een patiëntensteekproef te klein is om tests uit te voeren. Analyse is daarom alleen mogelijk na tijdrovende kweek. Vooral bij klinische toepassing tijdens behandelingen van ernstige infecties is tijd een cruciale factor. Artsen worden geconfronteerd met een alarmerend dilemma:”Veel te vaak moeten we blindelings breedspectrumantibiotica toedienen omdat we noch ziekteverwekkers, noch potentiële resistenties kunnen analyseren. Daarom gebruiken we mogelijk te zware middelen. Een vicieuze cirkel die bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe resistenties”, legt professor Michael Bauer, directeur van de kliniek voor anesthesiologie en intensieve zorg in het universitair ziekenhuis Jena, uit.

Bron: Infection Control Today

Back


What is going on with AMR?
Stay tuned with remarkable global AMR news and developments!

Keep me informed