“Nieuw resistentiemechanisme ontdekt in MDR Acinetobacter baumannii”

“Een team van Australische en Portugese onderzoekers heeft nog een ander resistentiemechanisme ontdekt in het pathogeen Acinetobacter baumannii. In dit geval mechanisme dat het kritische last resort antibioticum colistine blokkeert. A. Baumannii is wereldwijd een zeer lastig pathogeen, dat vooral patiënten op intensive care afdelingen infecteert met ventilator-geassocieerde longontsteking, bloedstroom infecties en urineweg infecties. Het onderzoek is gepubliceerd in Antimicrobial Agents en Chemotherapy, een tijdschrift van de American Society for Microbiology.

De oorsprong van het onderzoek was de ontdekking door Portugese clinici dat de A. baumannii van een bloedbaaninfectie ook na behandeling bij een oudere patiënt bleef. “Colistin werd gebruikt als laatste redmiddel behandeling toen de bacterie multidrugresistent was tegen zes verschillende antibiotica” aldus genoemde auteur John Boyce, PhD, BSc (Hons).

“De besmetting kon niet effectief worden behandeld vanwege de resistentie tegen de tijdens behandeling gebruikte colistine” aldus Dr. Boyce. “De clinici wilden begrijpen hoe de stam zo colistineresistent was geworden, dus we bepaalden hele genoomsequenties van de isolaten voor en na de behandeling.

Bron: American Society for Microbiology

 

Back


What is going on with AMR?
Stay tuned with remarkable global AMR news and developments!

Keep me informed