“Franse case study toont evolutie van colistine resistente bacteriën”

“Franse onderzoekers volgden de evolutie van een Klebsiella pneumoniae carbapenemase (KPC) bacteriestam meer dan 4,5 jaar bij een patiënt die uiteindelijk stierf aan sepsis. De casestudie, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases, toont aan dat de bacteriën in staat zijn tot verschillende genomische en fenotypische diversificaties en mutaties in een relatief korte periode, zelfs van medicijnresistentie tot gevoeligheid.

De patiënt liep de bacterie in 2009 op via een besmette endoscoop in een Frans tertiair zorgziekenhuis. De patiënt zocht behandeling tegen chronische infectie in de galwegen van de lever.

De onderzoekers verzamelden 17 isolaten tot de patiënt in 2014 stierf. Alle 17 isolaten werden onderworpen aan whole-genome sequencing. Tijdens de onderzoeksperiode kwamen een totaal van 98 genetische gebeurtenissen voor, en het gemiddelde evolutietempo van de KPC spanning was 7.5 enige nucleotidepolymorfismen per jaar per genoom.

Het interessantst, zo rapporteerden de onderzoekers, was dat de oorspronkelijke stam colistin resistent was en dat na twee jaar van dragerschap alle isolaten vatbaar waren voor colistin.”

Bron: CIDRAP

Back


What is going on with AMR?
Stay tuned with remarkable global AMR news and developments!
WordPress PopUp Plugin