“Enzym in bacteriën initieert herstel door antibiotica beschadigde celwanden”.

Bèta-lactamantibiotica, waaronder penicilline, behoren tot de meest gebruikte antibioticaklasse ter wereld. Hoewel ze in gebruik zijn sinds de jaren 1940, begrijpen wetenschappers nog steeds niet volledig wat er gebeurt als deze klasse van drugs bacteriën tegenkomt.

Nu hebben onderzoekers bij de Universiteit van Notre Dame opgehelderd hoe een enzym bacteriën de schade verhelpt die door antibiotica wordt toegebracht wanneer deze antibiotica niet sterk genoeg zijn om de bacteriën onmiddellijk te doden.

Volgens de studie, die gepubliceerd werd op 9 april 2018 in de Proceedings of the National Academy of Sciences, probeert een enzym in de bacterie Pseudomonas aeruginosa snel celwandbeschadigingen van bepaalde antibiotica te herstellen, als die antibiotica niet krachtig genoeg zijn om de bacteriën onmiddellijk te doden. Door de gerepareerde celwand kan de bacterie overleven en kan de infectie onverminderd doorgaan.

“Het is een overlevingsstrategie,” zei Shahriar Mobashery, de Navari Familie Professor in Life Sciences aan de Universiteit van Notre Dame en leider van de studie. “De celwand is het structurele geheel dat de hele bacterie omhult en zijn gezondheid is van cruciaal belang voor het overleven van de bacterie. Als je een medicijn hebt dat de celwand beschadigt, kan de bacterie dat niet aan en sterft.

P. aeruginosa is een van de “nachtmerriebacteriën” die worden genoemd in een recent rapport van de Centra voor ziektebestrijding en -preventie. Het rapport verklaarde dat laboratoriumtests in 2017 meer dan 200 keer ongebruikelijke resistentie alleen al deze nachtmerriebacteriën hadden aangetoond.

Bron: University of Notre Dame

Back


What is going on with AMR?
Stay tuned with remarkable global AMR news and developments!

Keep me informed