“Antimicrobieel peptide-derivaat veelbelovend tegen resistente infecties”

“Wetenschappers melden vroege maar veelbelovende resultaten voor een antibioticum-alternatief dat zeer effectief is tegen Gram positieve en Gram negatieve pathogenen.

In een studie gisteren in Science Translational Medicine meldde een team onder leiding van onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum dat de medicijnkandidaat, SAAP-148, verschillende soorten multiresistente pathogenen in laboratoriumculturen doodde en in staat was biofilm-geassocieerde huidinfecties te elimineren in menselijke huid en muismodellen. Een fase 1 klinische studie van een gel met SAAP-148 die zou kunnen worden gebruikt als een topicale behandeling voor wondinfecties is gepland voor later dit jaar.

SAAP-148 is één van verschillende synthetische verbindingen afgeleid van het menselijke antimicrobiële peptide LL-37, dat een sleutelrol speelt in de reactie van het immuunsysteem tegen bacteriële infecties.

Antimicrobiële peptiden worden al lang beschouwd als potentiële nieuwe antibiotica omdat ze een breed scala aan indringers van het immuunsysteem kunnen doden, inclusief virussen en schimmels, en hebben bewezen effectief te zijn tegen ziekteverwekkers die resistent zijn tegen bijna alle conventionele antibiotica. Vanwege zijn vermogen om bacteriën te doden door het bacteriële membraan aan te klikken en het permeabel te maken, is LL-37 een bijzonder aandachtspunt voor onderzoekers geweest.

Het team besloot om SAAP-148 te testen tegen een panel van de ESKAPE-pathogenen, waaronder Enterococcus faecium, S aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, P aeruginosa en Enterobacter species. Deze resistente organismen zijn de belangrijkste oorzaak van zorginfecties en worden steeds resistenter tegen antibiotica. Ze behoren tot de ziekteverwekkers die door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn geprioriteerd voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.”

Bron: CIDRAP

Zie ook Sci Transl Med-onderzoek

Meer weten over AMR? Download flyer ‘AMR in één dag’_25 jan 2018

Back


What is going on with AMR?
Stay tuned with remarkable global AMR news and developments!

Keep me informed