Resistentie helder uiteengezet in 3e module cursus AMR
Wat resistentie eigenlijk is
De derde en laatste module van de cursus Microbiële Resistentie bracht de meest relevante en actuele inzichten over resistentie zelf: wat resistentie eigenlijk is, hoe het ontstaat en wordt doorgegeven, wat resistentie kan betekenen en hoe complex de bestrijding is. Met de case studie MRSA gingen we de diepte in: hoe bedreigend is MRSA, waar komt deze voor en wat voor uitbraken zijn er zoal geweest. Niet alleen problemen maar ook concrete oplossingen werden aangedragen door Nederlandse biotech bedrijven: Check-Points met een snelle analyse van resistente bacteriën en resistentiegenen, Karveel Pharmaceuticals met nieuwe, first-in-class antibiotica voor de bestrijding van resistente bacteriën en Madam Therapeutics met nieuwe antibacteriële synthetische peptiden.
AMR Review rapport Jim O’Neill
Aan de hand van het AMR Review report van Jim O’Neill namen we een kijkje in 2050 en bespraken we hoe de strijd tegen AMR kan worden (op)gevoerd. Daarbij kwam ook aan bod hoe deze te organiseren: wat zijn de verschillende organisaties binnen- en buiten Nederland die zich sterk maken in de strijd tegen AMR? Het unieke Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD) presenteerde zich en liet zien hoe het mensen verbindt, innovatie faciliteert en daarbij de Nederlands expertise zo goed mogelijk wil benutten.
Een pan-Europees Informatieplatform AMR
De module werd afgesloten met de presentatie van het AMR Informatieplatform. Dit platform beoogt professionals binnen- en buiten de EU bewust te maken van de risico’s van AMR, aan te zetten tot bijdragen aan de strijd en om de verschillende doelgroepen zo goed mogelijk te voorzien van actuele informatie over AMR. Een boeiende, interactieve cursus waaraan in totaal 22 mensen hebben bijgedragen en deelgenomen werd afgesloten. In 2018 breiden we het programma uit!